Stankelben er harmløse kæmpemyg, der ikke stikker. Deres larver kan derimod i nogle tilfælde gøre skade på planterødder.
De fleste har nok stiftet bekendtskab med stankelben – der flyver mere eller mindre målrettet rundt i haven. Af og til flakser de også ind i huset ved et uheld. Her er der nemlig intet for stankelbenet at komme efter udover læ for vejret. De voksne stankelben tager intet – eller meget lidt føde til sig i deres korte voksenliv. Som oftest lidt nektar.
I Danmark har vi tæt ved 300 arter af stankelben. Nogle er ganske flotte og eksotiske at se på som f.eks. gulbåndet stankelben. Mens de voksne stankelben er helt harmløse kan stankelbens-larver være en anden historie. Larverne ynder at æde rodnettet på havens plænegræs og er der rigtig mange larver kan det give døde, brune pletter i græsplænen. Stankelbenslarver kan også æde andet end græsrødder. Også kartofler kan være på larvernes menu. Heldigvis er larverne selv på menuen hos en række af havens andre dyr. Om natten når larverne kan finde på at komme op til overfladen er der serveret for havens skrubtudser. Også nattens aktive løbebiller og spidsmus holder af stankelbenslarver. I dagtimerne tager stærene for sig. Jeg er så heldig at have flere stærepar i haven – tillokket af mine stærekasser. Stærene søger gerne dagligt i græsplænen efter føde – og her er det ikke altid nemt at være stankelbenslarve. I det store hele har jeg derfor ikke problemer med stankelbenslarver i haven.
Stankelbens larver kaldes i øvrigt for “leatherjackets” – læderjakker – på engelsk. Det skyldes larvernes brune, lidt hårde hud, der næsten kan føles som læder.
Stankelben er ikke en ny skabning på jorden, men går millioner af år tilbage i tiden og findes af og til indkapslet i rav. Jeg så på et tidspunkt et stykke rav fra Geocenter Møn, der var dateret til at være 45 millioner år gammelt. Inde i ravet var et yderst velbevaret stankelben, der ikke adskiller sig meget af udseende i forhold til de stankelben jeg ser i haven i dag. Til sammenligning går det moderne menneske Homo sapiens mindre end 200.000 år tilbage i tiden.